Treinmaatschappijen

Er rijden in Europa veel verschillende hogesnelheidstreinen van verschillende maatschappijen. De meeste lijnen rijden voornamelijk nationale routes en ontsluiten enkele belangrijke buitenlandse steden. NS International is de Nederlandse website waar je kaartjes voor hogesnelheidstreinen kan kopen. Hiermee reis je gemakkelijk naar het zuiden en naar België. Het scheelt je op het traject Amsterdam – Rotterdam al snel 20 minuten reistijd ten opzichte van de intercity, maar je moet wel bijbetalen.

De Thalys rijdt voornamelijk vanuit Nederland naar het zuiden (België en Frankrijk). TGV is de Franse maatschappij die hogesnelheidstreinen exploiteert en is zeer actief in Frankrijk zelf. Via de TGV website kan je naast treintickets voor hunzelf ook internationale treinkaartjes boeken voor allerlei Europese hogesnelheidstreinen.

Wil je naar Duitsland, dan moet je de ICE International nemen. Deze rijdt vanaf Amsterdam Centraal naar veel Duitse bestemmingen. In Duitsland ze nog niet zo ver als Frankrijk met de uitrol van snelle treinen, maar het begint steeds voordeliger te worden om de trein naar Duitsland te pakken in plaats van het vliegtuig.

Ook kan je met de trein naar Engeland, hiervoor neem je de Eurostar. Deze rijdt vanaf Brussel in korte tijd door de kanaaltunnel naar Londen. Je hebt dus geen vliegtuig of veerboot meer nodig!

Als je met de auto of motor op vakantie wilt kan je kiezen voor de autoslaaptrein van DB Autozug. Deze trein brengt je tot in Italië terwijl jij lekker kan ontspannen of zelfs ligt te slapen.

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten maatschappijen die vervoer per hogesnelheidstrein aanbieden. Ieder heeft zo zijn eigen specialiteit qua land of speciale vervoersmogelijkheden.